Localitatea are o vechime de multe secole, având și multe denumiri. Prima atestare a localității, într-un document eliberat oficial de cancelaria domnească, se referă la 2 iulie 1502 cu numele Șcheia. Mai târziu localitatea își schimbă denumirea în Frumoasa, iar prin decretul țarului Rusiei Nicolai I din 18 decembrie 1835 i se conferă statut de oraș și reședință de județ cu numele Cahul, în cinstea biruinței asupra turcilor din 21 iulie 1770.
În continuare, oraşul a trebuit să-şi confirme statutul de important centru administrativ, economic şi cultural de la sudul Basarabiei.
Raionul Cahul este situat în partea de sud-vest a Republicii Moldova, pe Cîmpia Prutului Inferior, la o altitudine de 119 m deasupra nivelului mării.
Reședinta raionului este orașul Cahul, care este cel mai mare centru economic, cultural și curativ din sudul Republicii Moldova și se află la 175 km de orașul Chișinău - capitala Republicii Moldova.
Raionul se învecinează la nord cu raionul Cantemir, la nord-est cu UTA Găgăuzia, la sud cu Ucraina, la est cu raionul Taraclia și la vest cu România.
Suprafaţa totală este de 1545 km2, ceea ce constituie 4,6% din teritoriul ţării.
Teritoriul reprezintă un complex variat de zone fizico-geografice şi naturale. Relieful coboară în trepte de la nord spre sud, cuprinde în partea centrală - Câmpia Cahulului, la nord - o parte din zona deluroasă a Colinelor Tigheciului, iar la est - depresiunile râului Cahul, Salcia și parţial a râului Ialpug.
Clima este caracteristică zonei climaterice sud, regiunea fiind considerată cea mai aridă și caldă din țară, temperaturile fiind cu 2-30C mai ridicate față de celelate regiuni. Cantitatea de precipitaţii căzută de-a lungul anului este neuniformă, deseori survin perioade cu secete.
Rețeaua hidrografică este reprezentată de rîul Prut și fluviul Dunărea, care formează de-a lungul cursurilor lunci, bălți, lacuri naturale. În raion se afla cele mai mari lacuri din Moldova: Manta și Beleu. Prin porțiunea de 1200 metri la Dunăre este asigurat accesul la Marea Neagră și bazinul acvatic al Europei Centrale și de Est.
Raionul Cahul are 56 localități dintre care: 1 oraș, 37 comune și 18 sate.
La recensământul din data de 1 ianuarie 2008 populația stabilă a raionului era de 123808 locuitori, dintre care 31,5 % reprezintă populația urbană, iar 68,5 % populația rurală, densitatea fiind de 80,6 loc/km2.
Atracții turistice ale raionului
- Statiune balneoclimaterica "NUFARUL ALB", Cahul;
- Biserica de rit vechi ortodox rus, Cahul;
- Catedrala Sf.Mihail şi Gavriil, Cahul;
- Parcul Central, Cahul;
- Monumentul eroilor luptei de la Larga 1770, Badicul Moldovenesc;
- Casa în care a locuit scriitorul A.Lipcan, Cahul.
|