Specialiștii au determinat că pe aceste locuri, unde se afla astăzi orașul Cantemir, a existat un sat încă după cucerirea Daciei de către Imperiul Roman. Dar apoi au năvălit hunii și seliștea a fost prădată și arsă.
Primele blocuri au apărut în regiune încă din 1963, cînd a început construcția fabricii de conserve „Prut”, dar pentru prima dată, Cantemir este atestat ca unitate administrativă la 6 aprilie1973, când acestei localități populată cu preponderență de muncitorii fabricii de conserve, pusă în funcțiune în noiembrie1967, i-a fost dat numele distinsului scriitor, savant, domnitor al Moldovei Dimitrie Cantemir, cu ocazia aniversării 300 de la naștere. Această dată de 6 aprilie printr-o hotărâre a întrunirii cetățenilor din 31 martie 2000 a devenit Ziua orașului.
De fabrica de conserve este legată totalmente istoria localității, care a crescut odată cu ea.
Raionul Cantemir este situat in partea sud-vest a Republicii Moldova cu o suprafata de 870 km2. Vecinii raionului sunt: la nord – Leova, la sud – Cahul, la est – UTA Găgăuzia și la vest – România. Capitala raionului fiind orașul Cantemir, care se afla la 120 km distanță de capitala republicii, Chișinău.
În urma legii administrative din 2003, orașul Cantemir a devenit centru raional, iar raionul Cantemir cuprinde 51 localități, dintre care: 1 oraș, 26 comune și 24 sate.
Conform recensămîntului din 2004, populația raionului este de 63.400 de locuitori, dintre care 6.000 reprezintă populația urbană, iar 57.400 populația rurală. |