Prima atestare documentară a localității Căușeni datează din anul 1470. În sec. XVI această localitate este menționată ca tîrg, adică oraș comercial. În această perioadă orașul devine și reședință a Hanului Crimeei. În anii 1806-1812 localitatea devine capitala Bugeacului. Treptat, s-a dezvoltat agricultura, meșteșugăritul, comerțul ș.a. În toamna anului 1940 autoritățile sovietice au transformat Căușeniul în centru raional.
Raionul Căuşeni este situat la sud – estul ţării, formând o parte din frontiera de stat cu Ucraina, astfel 4 localităţi din raion sunt regiuni de frontieră. În teritoriul raionului este plasat un post vamal la Săiţi. Raionul se învecinează la nord cu raionul Anenii Noi, la nord-vest cu raionul Ialoveni, la sud cu Ucraina, la sud-est raionul Ștefan Vodă, la est cu Regiunea Transnistreană și la vest cu raionul Cimișlia.
Suprafaţa totală a raionului este de 116,3 mii ha.
Raionul Căuşeni se caracterizează printr-o climă temperat-continentală, cu ierni scurte şi blînde, cu veri lungi şi calde. Temperaturile medii anuale oscilează între 9,2 - 9,9oC. Temperaturile pozitive se înregistrează pe parcursul a 9 luni. Temperatura medie a lunii iulie, care este cea mai caldă, variază între 21,0 - 22,5oC, iar a celei mai reci, ianuarie, minus 15 - 20oC.
Reţeaua hidrologică prezintă ape curgătoare ale rîurilor Botna şi Nistru.
Populaţia raionului este de 90432 persoane, ceea ce constituie cca 3% din populaţia Republicii Moldova. Populaţia urbană constituie 24,2%, iar populaţia rurală este majoritară în raion - 75,8%.
Reşedinţa raionului este oraşul Căuşeni, care este situat la o distanţă de 78 km de la capitala republicii, municipiul Chişinău.
Relieful raionului Căușeni este foarte accidentat, înconjurat de dealuri, chiar și denumirea localității vorbește despre forma reliefului – căuș, care este mărginit de dealuri.
Raionul Căușeni are 48 localități dintre care: 2 orașe, 28 comune și 18 sate.
Atracții turistice ale raionului
Cel mai important obiect turistic din raion - Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni. |