| |   Logare  
RO | RU | EN
Unităţi administrativ-teritorialeCatalogul FirmelorServiciiContacte site
cautare avansata
 
 
 
 
 
 
Timpul Chişinău
Descrierea generală a raionului Căușeni

     Prima atestare documentară a localității Căușeni datează din anul 1470. În sec. XVI această localitate este menționată ca tîrg, adică oraș comercial. În această perioadă orașul devine și reședință a Hanului Crimeei. În anii 1806-1812 localitatea devine capitala Bugeacului. Treptat, s-a dezvoltat agricultura, meșteșugăritul, comerțul ș.a. În toamna anului 1940 autoritățile sovietice au transformat Căușeniul în centru raional.

     Raionul Căuşeni este situat la sud – estul ţării, formând o parte din frontiera de stat cu Ucraina, astfel 4 localităţi din raion sunt regiuni de frontieră. În teritoriul raionului este plasat un post vamal la Săiţi. Raionul se învecinează la nord cu raionul Anenii Noi, la nord-vest cu raionul Ialoveni,  la sud cu Ucraina, la sud-est raionul Ștefan Vodă, la est cu Regiunea Transnistreană și la vest cu raionul Cimișlia.

     Suprafaţa totală a raionului este de 116,3 mii ha.

     Raionul Căuşeni se caracterizează printr-o climă temperat-continentală, cu ierni scurte şi blînde, cu veri lungi şi calde. Temperaturile medii anuale oscilează între 9,2 - 9,9oC. Temperaturile pozitive se înregistrează pe parcursul a 9 luni. Temperatura medie a lunii iulie, care este cea mai caldă, variază între 21,0 - 22,5oC, iar a celei mai reci, ianuarie, minus 15 - 20oC.

     Reţeaua hidrologică prezintă ape curgătoare ale rîurilor Botna şi Nistru.

     Populaţia raionului este de 90432 persoane, ceea ce constituie cca 3% din populaţia Republicii Moldova. Populaţia urbană con­stituie 24,2%, iar populaţia rurală este majoritară în raion - 75,8%.

     Reşedinţa raionului este oraşul Căuşeni, care este situat la o distanţă de 78 km de la capitala republicii, municipiul Chişinău.

     Relieful raionului Căușeni este foarte accidentat, înconjurat de dealuri, chiar și denumirea localității vorbește despre forma reliefului – căuș, care este mărginit de dealuri.

     Raionul Căușeni are 48 localități dintre care: 2 orașe, 28 comune și 18 sate.

     Atracții turistice ale raionului

     Cel mai important obiect turistic din raion - Biserica Adormirea Maicii Domnului din Căușeni.

  Copyright Primaria.md © O solutie AsistentIT
Vizite 2684 (12443878) Unice 513 (210814)