| |   Logare  
RO | RU | EN
Unităţi administrativ-teritorialeCatalogul FirmelorServiciiContacte site
cautare avansata
 
 
 
 
 
 
Timpul Chişinău
Descrierea generală a raionului Edineț

     Primul document în care apare Edineț este gramota de la 15 iulie 1431 prin care domnul Moldovei, Alexandru cel Bun, dăruiește lui Ivan Cupcici 14 sate.

      Conform acestui document vechea denumire a Edinețului este Vedinți; dar tot el mai era și Viadici, Iadinți și Iadința. Denumirea de Edineț este atestată documentar în anul 1663, rămînînd stabilă pînă în prezent.

      În documentele sec. al XIX-lea, Edineț apare tot mai des ca tîrg sau ca orășel. În august 1940 localitatea capătă statutul de orășel. În 1962, prin ukazul Prezidiumului Sovietului Suprem al RSSM, orășelul devine oraș de subordine raională, iar din 1999 devine municipiu, centru județean.  

     Raionul Edineț are 49 localități dintre care: 2 orașe, 30 comune și 17 sate.

     Este amplasat in partea nord-vest a republicii și se învecinează cu raionul Briceni la nord, cu raionul Rîșcani la sud, cu raioanele Dondușeni și Ocnița la est și cu România la vest.

     Orașul Edineț este reședința raionului, iar distanța pînă la capitala Republicii Moldova este de 201 km.

     În ceea ce privește bogățiile naturale ale orașului în direcția nord-vestică iese la suprafață complexul de sisturi silurene și gresii dezagregate. Tot aici se găsește un sector compact de sisturi argiloase de culoare brună. De asemenea în apropierea orașului se întîlnesc calcare silicoase.

     Suprafaţa totală a raionului este de 932,91 km2.

     Populaţia raionului Edineţ, constituie 84072 persoane, din care: în localităţile urbane – 25847 persoane,iar în localitățile rurale – 58225 persoane.

     Atracții turistice ale raionului

  • Defileul Fetești;
  • Grotele Brînzeni;
  • La Castel.

 

 

  Copyright Primaria.md © O solutie AsistentIT
Vizite 4325 (12476234) Unice 568 (210983)