Satul Covurlui reprezintă unul din locurile pitoreşti ale Moldovei fiind socotit ca unul din cele mai vechi sate din raionul Leova. Acesta este situat în regiune de mici coline scăpătate din codrii Cărpinenilor spre Bugeac, la o depărtare de 23 km de la centrul raional Leova şi 82 km de la Chişinău.
Rătăcind prin sudul Moldovei, nu departe de centrul raional Leova, se află satul Covurlui, sat aşezat între două dealuri avînd o poziţie şerpuitoare, aici au poposit undeva pe la 1435 strămoşii actualilor locuitori, această localitate fiind pomenită şi de către Dimitrie Cantemir în scrierile sale.
Iniţial fiind un sătuc mic, situat pe un deal care atinge altitudinea de 293 m şi care se întinde pînă la Prut, bucurîndu-se de prospeţimea apelor şi tăria codrilor din preajmă, acesta a crescut şi a evoluat ajungînd în prezent să fie un sat mare, cu oameni harnici şi muncitori care din cele mai vechi timpuri se îndeletnicesc cu viticultura, pomicultura.
Tot în acest sat este şi o biserică construită din lemn, fiind zidită în 1805, închisă în 1959 şi redeschisă în 1989. Menţionăm că în R. Moldova au mai rămas doar 7 biserici din lemn. Bătrînii afirmă că a fost ridicată de turci, dar care mai păstrează vechea tradiţie de artă românească şi acum în secolul XXI.
|